Veel mensen hebben zich sinds de pandemie op nieuwe bezigheden gestort. Een daarvan is astrologie: de studie tussen kosmische patronen en gebeurtenissen op aarde. Het is voor veel mensen een uitkomst om grip te krijgen op tumultueuze tijden. Van een (online) privé reading met een astroloog tot horoscopen voor de massa media: mensen hebben behoefte aan een voorspelling wanneer de pandemie stopt en hoe het hun leven zal beïnvloeden.

Astrologie in de westerse cultuur

Westerse astrologie is meer dan het gebruik van orakel technieken om direct antwoord te geven op vragen en persoonlijke omstandigheden. Het is een gebied waarin interpretatie wordt gekoppeld aan metafysische beweringen over universele zaken als het voortgaan van de tijd. Voor moderne astrologen is de pandemie en alle wijd omvattende gevolgen een kosmisch motief dat zich herhaalt. Iedere iteratie in dit proces brengt uitdagingen en veranderingen met zich mee, en het is aan ons om daar een les uit te trekken. Het analyseren van het kosmologische perspectief als een vorm van historisch bewustzijn in plaats van bijgeloof of ‘de toekomst voorspellen’ is een belangrijke stap in het begrijpen hoe mensen behoefte hebben aan een groter perspectief, en een plaatsing van het zijn in de tijd. Het biedt een richting voor de toekomst, die niet strict seculier of religieus hoeft te zijn.

Verschuivingen in de sterren en op aarde

Ook al hebben weinig professionele astrologen de corona pandemie of het stilvallen van de wereld in 2020 voorspelt, de timing en ernst van de pandemie kwam voor hen als geen verrassing. Het jaar 2020 was al voor de aanvang van Covid-19 een jaar waar angstig over werd gespeculeerd. De reden? Een ongebruikelijke intense serie aan planetaire verschuivingen. Dit begon al in januari, toen er een zeldzaam verband was tussen Pluto (symbool van dood, kracht en onverbiddelijke verandering) en Saturnus (symbool van structuur, autoriteit en grenzen). Dit jaar eindigt met een gelijksoortige ontmoeting tussen Saturnus en Jupiter in Aquarius. Astrologen interpreteren deze kosmische ontwikkeling nu al als een symbool voor trauma en transformatie. Een periode van aardse bezinning die perfect in lijn is met het ritme van de kosmos.

Gebeurtenissen een plek geven

Er blijft veel wantrouwen rondom dergelijke kosmologische studies en uitspraken. Maar tegelijkertijd groeit er een behoefte naar verklaringen. Astrologie biedt een nieuwe vorm van zingeving. Het is dus niet vreemd dat de sociale acceptatie groeit, zeker nu populaire influencers het gedachtegoed lijken te omarmen. Westerse astrologen zijn geen vreemden wanneer het aankomt op grootschalige historische voorspellingen. Oorlogen, politieke oproer, revoluties in technologie: gebeurtenissen met een grote impact gebeurden vaak op een moment dat planeten in beweging waren. Hoe vaag de omstandigheden of claims ook mogen zijn: astrologie biedt een uitkomst om grootschalige verandering een plaats te geven in de tijd.